UMETNA INTELIGENCA V MEDICINI IN ZDRAVSTVU


Ažbe Kelenc


UVOD


Umetna inteligenca je v današnjem času ena izmed najbolj fascinantnih tehnologij v razvoju, ta pa nam je v zadnjem desetletju številnim olajšala in spremenila življenja. Eno izmed mnogih področij, kjer UI obeta največje dosežke je sigurno uporaba umetne inteligence v medicini.

slika 1: Ultraved, 2024, zdravnik s pomočjo UI

RAZPRAVA


KJE SE UI POJAVI V ZDRAVSTVU?

Umetna inteligenca je vključena na številnih področjih, uporabna je predvsem pri radiologiji, kardiologiji, pri terapiji sladkorne bolezni in še na številnih drugih. Pri radioloških preiskavah je glavni problem pomankanje delovne sile (radiologov), zaradi česar so bili razviti različni algoritmi, ki s pomočjo UI obdelujejo dane izvide. Te storitve ki vključujejo uporabo UI je odobril že Ameriški vladni urad FDA (Food and Drug Administration).

Uporaba umetne inteligence in strojnega učenja (z uporabo algoritmov računalnikom omogoča učenje iz podatkov) omogoča hitrejšo interpretacijo in diagnozo na številnih področjih kardiologije. Na primer izvidi elektrokardiograma se samodejno interpretirajo, 3D ehokardiografija srca pa zagotavlja avtomatske meritve srčnih funkcij. V raziskavi je umetna inteligenca s časovnim vrednotenjem elektronskih zdravstvenih podatkov prepoznala napovedovalce srčnega popuščanja. S tem je pripomogla k njegovemu zgodnjemu odkrivanju, kar se je izkazalo učinkovito pri zmanjševanju smrtnosti. Umetna inteligenca ima lahko široko uporabo na štirih ključnih področjih terapije sladkorne bolezni, vključno z že omejenim avtomatskim pregledovanjem mrežnice, klinični podpori odločanju, napovedno stratifikacijo populacijskega tveganja in orodji za samooskrbo pacientov.


MOŽNE KORISTI UPORABE UI V ZDRAVSTVU


Uporaba UI je smiselna tam, kjer dosega boljše rezultate kot človek in pri njeni uporabi ne prihaja do velikega tveganja, vendar mora biti sodelovanje človeka in umetne inteligence uravnoteženo. Možne koristi so na primer:

  • podpora kliničnemu odločanju,
  • izboljšanje kakovosti, učinkovitosti in varnosti zdravstvene oskrbe,
  • izboljšanje pacientove izkušnje pri zdravljenju,
  • znižanje stroškov,
  • optimizacija delovanja zdravstvenega sistema,
  • optimizacija procesov in razporeditev sredstev,
  • napovedovanje in preprečevanje neželenih dogodkov,
  • olajšanje spremljanja zdravstvenega stanja prebivalstva,
  • podpora samooskrbe pacienta skozi tehnologije

BO UMETNA INTELIGENCA NADOMESTILA ZDRAVNIKE?


Ker umetno inteligenco v medicini pogosto najdemo, se mnogi sprašujejo: “Ali bo umetna inteligenca nadomestila zdravnike?”. Odgovor je seveda, da ne. Vsekakor pa s pomočjo umetne inteligence zdravnikom lažje sprejemajo hitrejše in natančnejše odločitve. V naši trenutni družbi ima tehnologija ključno vlogo pri lažjem in učinkovitejšem delu.

slika 2: Putilich/Dreamstime, 2024, prikaz digitalizacije medicine


Cilj umetne inteligence je tako pospešiti napredek v medicini, uporabljala pa naj bi se na način, ki splošnim zdravnikom in vrhunskim svetovnim strokovnjakom omogoča diagnosticiranje in zdravljenje bilo katere bolezni. Avtomatizirane rešitve so potrebne za zagotavljanje kakovostnega zdravstvenega varstva, sploh zaradi hitrega naraščanja svetovnega prebivalstva v tako kratkem času, da se zdravniki ne morejo sproti usposabljati. Sodelovanje med ljudmi in tehnologijo je končni odgovor na naraščajoče izzive v zdravstvu. Študije kažejo, da sta umetna inteligenca in človek najmočnejša, ko sodelujeta.


ETIČNI VIDIKI


Ricardo Baptista Leite je sprožil ključna vprašanja o moralni odgovornosti, ki je vključena v uvajanje sistemov UI, ki sprejemajo odločitve o življenju in smrti. Od zagotavljanja bolnikom do pravičnega dostopa zdravstvenih storitev, ki temeljijo na umetni inteligenci, do obravnavanja posledic umetne inteligence pri oskrbi ob koncu življenja, etične razsežnosti umetne inteligence v zdravstvu zahtevajo skrbno obravnavo in stalen dialog med vsemi deležniki.

ZAGOTAVLJANJE ZASEBNOSTI IN VARSTVA PODATKOV


Glavna skrb križanja umetne inteligence in zdravstva je varovanje podatkov o bolnikih. Ker se sistemi zdravstvenega varstva vse bolj zanašajo na UI za obdelavo in analizo ogromnih količin osebnih zdravstvenih informacij, se tveganje kršitev podatkov in zasebnosti povečuje. Pomembno je najti ravnovesje, kjer je zasebnost podatkov varovana obenem pa je omogočeno delo s pomočjo UI. To je ključnega pomena za ohranjanje zaupanja in zagotavljanje etične uporabe občutljivih zdravstvenih informacij.


ZAKLJUČEK


Umetna inteligenca po mojem mnenju lahko bistveno izboljša zdravstvo z naprednimi diagnostičnimi orodji, personalizacijo zdravljenja in optimizacijo procesov. Kljub temu pa je še vedno treba rešiti izzive, kot so etična pravilnost, varovanje podatkov in zagotavljanje zasebnosti, preden se UI popolno uvede v zdravstveno prakso. S pravilno in premišljeno uporabo teh orodij lahko UI prinese velike koristi tako za paciente kot za zdravnike. Ne glede na koristi pa rabimo še vedno paziti na morebitne nevarnosti teh tehnologij in se osredotočiti na človekov dobrobit.

Slika 3: Levpušček Anej, 2023, tehnologija in človek, z roko v roki

BESEDILNI VIRI


SLIKOVNI VIRI


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja